De voordelen van witte en rechte tanden

Witte en rechte tanden zijn voor veel mensen een ideaalbeeld. Mannen en vrouwen met een prachtig gebit en een bijbehorende stralende lach worden al gauw ‘mooi’ gevonden. Niet verwonderlijk dus dat mensen die een minder fraai gebit hebben hier al snel onzeker over worden.

Functie en hygiëne
Kijkend door de ogen van een tandarts zijn rechte en witte tanden natuurlijk heel belangrijk. Zij houden zich vooral bezig met de functie en de hygiëne van het gebit van hun patiënten, die het optimaalst zijn bij een wit en recht gebit. Bijten en kauwen lukt namelijk beter met tanden die recht op elkaar aansluiten, net als het schoon houden van het gebit. Ook voorkomt een goed gebit slijtage van de tanden en beschadiging van het tandvlees.

Esthetiek en witte en rechte tanden
Esthetische factoren zijn voor veel mensen echter misschien nog wel belangrijker dan functionele en hygiënische. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond hoe veel baat je kunt hebben bij een esthetisch gezien mooi gebit. Zo vormt de mond, volgens tandarts en promovendus Pieter van der Geld, het middelpunt van de aandacht wanneer mensen spreken of lachen. Omdat een mooie lach volgens hem geassocieerd wordt met positieve eigenschappen als sympathie, intelligentie en aantrekkelijkheid is het geen wonder dat velen een gebit met rechte en witte tanden belangrijk vinden.

Sociale voordelen van een mooi gebit
Het zogenaamde psychosociale belang is dus een belangrijke factor voor veel tandartspatiënten en verschillende andere onderzoeken onderschrijven dit. Zo zijn rechte en witte tanden een belangrijk wapen op de relatiemarkt. Uit een onderzoek van mondwatermerk Listerine is namelijk gebleken dat een gezonde glimlach voor een dikke negen op de tien mensen een rol speelt in het kiezen van een partner. Uit een ander Brits onderzoek is zelfs gebleken dat een meerderheid van de mannen een mooie gezonde glimlach veel belangrijker vindt bij vrouwen dan make-up. Wanneer een vrouw een stralende lach bezit vinden mannen het zelfs niet erg als ze helemaal geen make-up zou dragen. Ze wordt er namelijk niet alleen aantrekkelijker, maar ook leuker en bereikbaarder door gevonden.

Cosmetische tandheelkunde
Het bezitten van witte en rechte tanden heeft dus grote voordelen, niet alleen op functioneel en hygiënisch gebied, maar zeker ook op sociaal gebied. Het is dus niet vreemd dat mensen die ontevreden zijn over hun lach zich steeds vaker wenden tot tandartsen die ervaren zijn op het gebied van cosmetische tandheelkunde. Zij kunnen door middel van het plaatsen van facings of veneers een gebit een totale make-over geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>