Glutenvrije producten

Wat zijn gluten?

Zoals bij veel mensen inmiddels bekend is, zijn gluten een mengsel van eiwitten. Dit mengsel komt van nature voor in sommige graansoorten. De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die een glutenvrij dieet volgen. Dit kan enerzijds zijn omdat ze lijden aan glutensensitiviteit, maar dit kan ook komen doordat zij de aandoening coeliakie hebben. Als mensen die lijden aan deze aandoeningen toch gluten binnen krijgen leidt dit tot beschadigingen aan hun darmen. Door deze eiwitten te mijden zorgen ze ervoor dat de darmen zich herstellen en dat alles weer normaal functioneert. Het is voor hen van belang om de etiketten van voedingsmiddelen goed door te lezen en controleren of er gluten aanwezig zijn.

Welke producten bevatten gluten?

Gluten zijn terug te vinden in voedingswaren die gemaakt zijn van bepaalde granen zoals koek, pasta, brood, beschuit en crackers. Maar ook in producten als soep, worst en saus waar gluten als bindmiddel worden gebruikt. Dit zijn dus de etenswaren die mensen met coeliakie en glutensensitiviteit moeten mijden. Voorbeelden van producten die zij wel mogen hebben zijn: groente en fruit, vlees en vis, aardappelen en rijst.

Glutenvrije producten

Lange tijd was het vinden en koken van glutenvrije etenswaren erg lastig voor veel coeliakiepatiënten. Door een toenemend aantal mensen met deze aandoening zijn de mogelijkheden om dergelijke producten te kopen drastisch toegenomeglutenvrijn. In veel supermarkten zijn tegenwoordig al complete schappen met glutenvrije producten te vinden en ook de webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. De producten zonder gluten bevatten een specifiek logo, dat rechts staat afgebeeld, op de verpakking.

Door de opkomst van nieuwe aanbieders van glutenvrije producten, is de concurrentie in deze branche erg gegroeid. Dit heeft voor de consument het voordeel dat glutenvrije etenswaren de laatste jaren enorm in prijs gedaald zijn. Toch zijn de prijzen nog steeds erg hoog als je dit vergelijkt met soortgelijke voedingsmiddelen die wel gluten bevatten. Het is dus erg raadzaam om prijzen met elkaar te vergelijken en goede afwegingen te maken voordat dergelijke producten aangeschaft worden.

Variatie in aanbod

De online webshops die zich richten op glutenvrije producten hebben vaak een groot aanbod. Dit varieert van kant-en-klare producten tot losse ingrediënten om zelf mee te koken. Naast een groot aanbod bieden veel van deze sites ook aanvullende informatie over hun aanbod. Deze variatie in etenswaren is bij supermarkten vaak minder omdat het simpelweg teveel schapruimte in beslag neemt.

Een site die veel informatie levert over de do’s en dont’s met betrekking tot gluten is 247glutenvrij, hier zijn tevens veel glutenvrije producten te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>