Kunstgras Eredivisie zorgt voor blessures

De kunstgras in de Eredivisie zorgt voor grote blessures. De eerste speelronde is pas net voorbij, of in alle talkshows wordt alweer gesproken over het weghalen van de kunstgrasvelden in de Eredivisie. Op het hoogste niveau nationaal voetbal wordt er in Nederland op 7 van de 18 velden gebruik gemaakt van een kunstgrasveld. Vele statistieken en onderzoeken hebben de afgelopen maanden uitgewezen dat dit onder andere zeer blessuregevoelig is, maar dat het daarnaast ook slecht zou zijn voor de opleiding van onze nieuwe generatie voetbaltalenten.

Blessures door kunstgras

Op een normaal veld lopen amateurvoetballers gemiddeld 27 procent kans op een blessure terwijl dat op kunstgras 44 procent is. Dat blijkt uit een onderzoek van het AVRO/TROS-programma Radar. 40 procent van de 7.000 deelnemers bij het Radar-onderzoek zegt wel eens ernstig last te hebben gehad van schaafwonden of zelfs open wonden tijdens het spelen op kunstgras. Ook liep 35 procent van de deelnemers wel eens spierblessures op. Dat is meer dan op normaal gras.

Probleem voor de Eredivisie

Dit weekend begon het nieuwe seizoen van de Eredivisie. Het nieuwe kunstgrasveld van PEC Zwolle was zondagmiddag het onderwerp van gesprek. De Zwollenaren spraken voorafgaand aan het duel tegen Roda JC (4-2 winst) vol trots over het nieuwe veld, maar de Limburgers waren alles behalve enthousiast. Zo bleek namelijk dat Christian Kum, speler van Roda JC, een blessure heeft overgehouden aan zijn wedstrijd in Zwolle. Volgens de mannen bij PEC heeft het te maken met het feit dat de nieuwe vulling er nog ingetrapt moet worden, maar als we zo naar de beelden kijken lijkt het net of er 30.000 autobanden op het veld gestrooid zijn in Zwolle…

Wedstrijden Eredivisie gemist?

Als je dit weekend voetbal hebt gekeken, dan weet je waar we het in dit artikel over hebben. Heb je het niet kunnen kijken? Dat is balen! Probeer dan volgend weekend vrij te houden en ga op zoek naar bijvoorbeeld de live stream van Ajax online. Zij spelen komend weekend namelijk op kunstgras! Ook op de buitenlandse velden zullen we flink wat blessures gaan zien, zoals bijvoorbeeld bij Club Brugge die spelen in België. Wedstrijden kun je hier via livestreams van de Eredivisie terugkijken.

Kuntsgras voetbalschoenen zorgen voor minder blessures

Wist je dat er speciale kunstgras voetbalschoenen bestaan die veel blessures kunnen voorkomen? Normale voetbalschoenen hebben namelijk op kunstgras veel minder grip.
Dit kan enerzijds zorgen voor minder balcontrole, maar aan de andere kant heb je een hogere kans op het maken van een verkeerde beweging, met pijnlijke blessures tot gevolg.
Zorg ervoor dat je voor elke ondergrond voorbereid bent en kies voor een kunstgras voetbalschoen, speel de sterren van de hemel!