De frozen shoulder

Frozen shoulder is een Engelse term en het houdt in dat de schoudergewrichten stijf zijn. Hiervan is de oorzaak echter niet altijd bekend. Het kan zijn dat de schouders stijf worden zonder enige aanleiding. Een stijve schouder kan natuurlijk uitermate vervelend zijn en het is daarom ook van belang dat je je arm snel weer normaal kan gebruiken. Het overkomt ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking en de kans is het grootse bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar. Vaak geneest een frozen shoulder vanzelf, maar soms is een extra behandeling nodig.

 

Klachten en symptomen

De klachten van de frozen shoulder beginnen meestal met een stevige pijn in de schouder, waardoor je de arm meer goed kunt bewegen. Er is sprake van een tekort aan bewegingsruimte in het gewricht wat resulteert in verminderd gebruik van de arm. Echter, als je de arm en schouder voor een lange tijd niet gebruikt door de pijn, dan heb je kans dat de schouder verstijft. Dit kan je behoorlijk belemmeren in het dagelijkse leven. De oorzaak hiervan is helaas niet altijd bekend, zo kan het zijn ontstaan na een val of ontwrichting van de schouder, een peesontsteking of een langdurige bewegingsbeperking.

 

Behandeling

Het is niet altijd nodig om een frozen schouder te behandelen. Vaak hersteld een frozen shoulder uit zichzelf. Soms is het echter wel nodig om gebruikt te maken van pijnbestrijding of fysiotherapie, maar dit verschilt per persoon. Bij het bestrijden van de pijn wordt er meestal gebruik gemaakt van ibuprofen of naproxen. Een fysiotherapeutische behandeling bestaat uit oefeningen om de pijn te verminderen. Wil je precies weten welke behang het beste past bij jouw frozen shoulder? Bezoek dan een huisarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar het ziekenhuis of een fysiotherapeut. In het uiterste geval kan een operatie nodig zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>