Wat doet een brace?

Een brace is hulpmiddel die je gewichten helpt ondersteunen. De reden hiervoor kan zijn dat je een gebrek aan stabiliteit of stevigheid hebt binnen dat gewricht. Als je deze klachten wilt verminderen kun je een brace aanschaffen. De werking van de braces zijn bijna allemaal hetzelfde. Maar dan moet je natuurlijk wel een brace hebben in de goede maat. De brace geeft een uitwendige druk en mechanische steun die gewrichten ondersteunen in de beweging. Veel gewrichten kunnen ondersteund worden. Denk hierbij aan de enkel, knie, pols, elle boog, schouder, nek en lage rug.

Als je sommige krachten op spieren wilt verminderen is een brace ideaal. Het zorgt er dus niet voor dat alle krachten worden weggenomen. Uit onderzoek is wel gebleken dat tapen of het gebruik van een brace de kantelbeweging wel remt. Tape en een brace hebben dus hetzelfde effect. Het voordeel van een brace is alleen dat je het eraf kan halen en het weinig tot geen huidirritaties geeft.

 

Bij welke activiteiten kan ik een brace gebruiken?

Een brace kun je bij elke activiteit gebruiken waarbij jij last hebt van een gewricht. Je kan hem dus in je dagelijkse leven gebruiken of tijdens het sporten. Vooral bij teamsporten kan een brace helpen, omdat je veel contact hebt medespelers en sport op een harde ondergrond.

 

Verslappen je spieren door een brace?

Dit is een misverstand, en is dus niet waar. Als je namelijk een sportbrace draagt onderdruk je die spieren alleen tijdens het sporten, en gebruik je ze in het dagelijkse leven wel. Daarnaast is een brace ook een hulpmiddel. Veel fysiotherapeuten adviseren daarom ook om de spieren te trainen naast het gebruik van een brace,

 

Hoe lang moet je een brace om?

Het dragen van een brace kan per persoon verschillend zijn. Maar het is over het algemeen wel aangeraden om een brace voor een langere tijd te dragen. Het ligt er namelijk aan hoe goed een spier hersteld. Denk bijvoorbeeld aan een polsblessure. Dit komt vaak voor bij mensen die tennissen, handballen of honkballen. Als je de polsbrace niet lang genoeg draagt kan je de blessure alleen maar erger maken